Світ яхтингу стоїть на традиціях, або про практичну користь морського етикету

Якщо у Вас наметі стати повноцінним керманичом маломірного судна, в простонароді водій маломірного моторного човна, гідроцикла, яхти, Вам, як потенційному водію човна (лодки), водного мотоцикла (гідроцикла), вітрильної яхти, необхідно окрім отримання прав на човен (лодку), гідроцикл, яхту та наявність плавзасобу, необхідно знати неписані правила під час керування на воді.

З ними пропонуємо ознайомитись із досвіду нашого Бувалого, капітана, яхтсмена та друга нашого закладу.


Яхтинг – це давня й одна з найбільш шляхетних сфер людської діяльності. Це цілий світ, пронизаний старовинними традиціями та моральними нормами, заснованими на морському досвіді багатьох поколінь і вимогах безпеки.

Квінтесенцією цього досвіду є неписані правила морського етикету, своєрідний професійний кодекс честі яхтсмена.

Дотримуйтеся морських традицій – і вам відкриються двері до вітрильного братства та серця колег-яхтсменів у всіх портах світу.

Подаємо деякі поради щодо дотримання правил морського етикету, яке схарактеризує вас як досвідчену та шляхетну «людину моря» в усіх районах Світового океану.

Капітан

  1. Капітан – перша особа на будь-якому судні, і яхта тут не є винятком. Капітан несе повну відповідальність за яхту, її екіпаж і пасажирів. «Око капітана бачить більше, ніж десять матроських», – стверджує морське прислів’я. Тому й всі накази капітана не обговорюються, а виконуються.
  2. Капітан традиційно встановлює на судні вахти та розпорядок дня, визначає маршрут слідування та розподіляє обов’язки екіпажу.
  3. Не варто конфліктувати на судні з капітаном, якщо ви в чомусь не згодні з ним. Краще вже змінити яхту на іншу…

 

 

 

Екіпаж

  1. Зовнішній вигляд членів екіпажу традиційно має велике значення для статусу яхти.
  2. Охайний вигляд яхтсменів, їхній чистий і цілий одяг якимось дивним чином пов’язаний із загальним станом судна. Найкраще виглядає екіпаж в імпровізованій «формі» – це можуть бути однакові за фасоном і кольором футболки, светри, куртки або блузи з назвою яхти на спині або на грудях, з відповідними емблемами на рукавах чи на головних уборах. Такий одяг дисциплінує в стосунках як самих членів команди, так і оточуючих.
  3. Не менше важить і стиль поведінки членів екіпажу – діловий, стриманий і доброзичливий, без криків і обсценної лексики.

 Прапор

  1. Заходячи на борт судна (свого або чужого), засвідчіть свою повагу до його прапора. Для цього не обов’язково виструнчуватись й вклонятись, знімаючи капелюха. Достатньо призупинитись на трапі та повернути голову в бік прапора, легким кивком голови вітаючи судно, його прапор, капітана та екіпаж.

Не сумнівайтесь – цей символічний жест поваги буде помічено й належним чином оцінено.

  1. Навряд чи варто нагадувати про необхідність слідкувати за станом прапора на своєму судні. Під розірваним, дірявим, посіченим вітрами або брудним прапором судно, може, й виглядає переможцем Синопської битви – проте для репутації яхти, капітана та екіпажу такий «прапор» означає важкий удар.
  2. Ніхто не скасовував доброго звичаю салютувати зустрічному судну приспусканням власного прапора наполовину. Звісно, на Дніпрі в районі Києва у вихідний літній день суден стільки, що не варто щоразу кидатися до флагштоку. Але за інших обставин такий вітальний жест буде дуже доречним.
  3. Сподіваюсь, ви не забули про обов’язок підняти під краспицею прапор країни, до територіальних вод якої завітала ваша яхта?

На борту

  1. Збираючись зайти на борт чужої яхти, спитайте дозволу в капітана або в інших членів команди.
  2. Не заходьте на борт у взутті, яке може травмувати

палубне покриття. Найкраще для перебування на яхті спеціальні палубні черевики, м’які та зручні – або ж кросівки.

  1. Якщо вас запросили відвідати чужу яхту, дотримуйтесь правил поведінки на її борту, які вам роз’яснить капітан або інший член екіпажу, та виконуйте його розпорядження. Не заважайте команді виконувати суднові роботи. Не слід без кінця просити стернового «дати постернувати» – він сам вибере для цього слушний час.

 В гавані

  1. Вибравши марину або яхт-клуб для зупинки в рейсі, заздалегідь зв’яжіться з вахтовим за допомогою телефону або рації та запросіть дозволу на гостину.
  2. Якщо ж потреба в стоянці в цій гавані виникла неочікувано, а зв’язатися з нею чомусь не вдається, заведіть яхту до гавані та зійдіть на берег для зустрічі з вахтовим або іншим представником адміністрації, привітайтесь з ним і попросіть дозволу погостювати певний час.
  3. За можливості, ставайте на якір або швартуйтесь на деякій відстані від інших яхт для збереження особистого простору їх екіпажів.
  4. Якщо ж доводиться ставати впритул до інших суден, привітайтесь з їх екіпажами, вибачтесь за «вторгнення» та попросіть їх притримати вашу яхту для уникнення тертя між корпусами.
  5. Напевно, зайвим буде нагадувати про необхідність вивісити кранці по бортах перед швартуванням.
  6. Дуже негарним вважається при швартуванні на палі накидати свій швартовий поверх чужих, адже іншим суднам, можливо, доведеться йти раніше, ніж вашому. Краще в’язати свій швартовий під низом інших.
  7. Не слід поспішати до клубного бару, щойно яхта торкнеться причалу. Спочатку треба ретельно ошвартувати своє судно, прибрати вітрила, навести лад на палубі та викласти на пірс килимок для ніг.
  8. Якщо ваша стоянка триватиме більше однієї доби, буде гарним жестом запросити екіпаж сусідньої яхти на гостину до себе – на філіжанку кави, чашку чаю або й келих вина.
  9. Стоячи в марині або яхт-клубі в оточенні інших яхт, було би вкрай негарно влаштовувати в себе на борту гучну пиятику, голосно вмикати музику та вітати відчайдушним криком через усю гавань старого знайомого на іншому судні.
  10. За потреби проведення на борту ремонтних робіт з голосними звуками або із сильними запахами, варто заздалегідь поінформувати про це своїх сусідів.
  11. На жаль, під час маневрів у тісній гавані ви можете випадково зачепити чужу яхту своєю. Справою честі в такому випадку є пропозиція власними силами усунути пошкодження або відшкодувати збиток грошима.
  12. Вирушаючи в подальшу подорож, буде не зайвим попередити про це сусідів, попросити їх «виштовхнути» вашу яхту та чемно попрощатися з ними.
  13. І не забувайте, виходячи яхтою з гавані, прибрати з бортів кранці – адже немає для яхтсмена гіршого видовища, ніж кранці, що судомно стрибають хвилями слідом за судном.

 

 

 

Чистота – питання честі

  1. Пляма на воді від пального, пролитого при заправці двигуна, випуск у гавані нечистот із суднового гальюна або сміття з борту – це, як кажуть у Марселі, повний моветон. А ще – незмивна пляма на капітанському мундирі.

Навчіться акуратно заправляти двигун, не прокачуйте гальюн у гавані, а сухе сміття збирайте до спеціального контейнера.

  1. Ваша яхта має завжди виглядати чистою та акуратно прибраною. Брудні палуба та борти, невибрані фали, що стукають по щоглі за свіжого вітру, стаксель, який розкрутився на штагу й мотається на вітрі, подряпаний борт, ще й з патьоками іржі, подерті вітрила, безлад на палубі – все це викликає зітхання осуду в сусідів у гавані та в екіпажів зустрічних суден.
  2. Якщо ваші кранці забруднилися під час шлюзування або стоянки біля іржавого причалу, обов’язково відмийте їх перед наступним використанням, щоб вони не забруднили борти сусідніх яхт.

 

Взаємодопомога

  1. Коли ви перебуваєте на причалі та бачите підхід до нього іншої яхти або катера, шляхетним жестом буде запропонувати свою допомогу в швартуванні.
  2. Не проходьте повз судно, екіпаж якого вочевидь потребує допомоги. Підійдіть ближче, оцініть ситуацію та запропонуйте свої послуги. Якщо з об’єктивних причин ви не в змозі надати необхідну допомогу – подати сигнал лиха та закликати інші судна на поміч можна майже завжди.

***

Як бачимо, вимоги морського етикету є цілком практичними нормами, заснованими на приписах доброї морської практики. Слідування ним забезпечить вашому екіпажу безпечне та приємне плавання.

 

 

Сергій Пономарьов,

капітан яхти